Продуктите трябва да бъдат със стайна температура. Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти без пестото. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност разделете тестото на две и разточете едната половина на правоъгълна кора (с размери 50х25 см).
Смесете половината от заквасената сметана с подправките и намажете разточената кора. Навийте на руло откъм дългата страна и го нарежете на 16 филийки.
Омесете червеното песто с 1 с.л. брашно във втората половина от тестото. Върху леко набрашнена повърхност го разточете на правоъгълна кора (с размери 50х25 см). Намажете останалата заквасена сметана върху тестото и поръсете с гауда. Навийте на руло откъм дългата страна и го нарежете на 16 филийки.
Наредете филийките в предварително мазанена тава като редувате. Покрийте с навлажена кърпа и оставете на топло място отново да втасат, докато увеличат обема си.
Печете около 45 мин. в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.
След изпичане извадете цялата питка върху метална скара и оставете да се охлади или я сервирайте топла.
2 домата от консерва, обелени и почистени от семките 50 г сушени домати ¼ чаша зехтин 25 г кедрови ядки или кашу 25 г бадеми 75 г пармезан 200 мл зехтин 1 червена чушка
Ядките се запичат в сух тиган без мазнина, доматите и чушката се нарязват на парчета. Всичко се пюрира, като зехтина се налива на тънка струя.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене