Извадете яйцата и маслото извън хладилника, за да са на стайна температура.
Смесете брашното, маята, захарта и солта в купата.
Смесете млякото, яйцата и есенцията портокал в друга купа.
Разбъркайте леко сухите подправки. Добавете към тях мокрите съставки и омекналото масло и разбъркайте с миксер на най-висока скорост.
Прехвърлете тестото в купа с малко олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втасва 1 час на топло, докато удвои обема си. След това приберете тестото в хладилника и го оставете да ферментира на студено за 8 до 12 часа. По този начин се развива бавна ферментация и вкусовете ще се засилят.
Извадете тестото от хладилника и го оставете на стайна температура за 20 минути. Обърнете го върху гладка набрашнена повърхност и разточете го с ръце на кора, добавете шоко перлите, орехите и кашуто, като отделите по една шепа от всичко, за да сложите отгоре.
Прегънете тестото наполовина два пъти, за да разпределените в тестото ядките и шоколада без да месите. Разделете тестото на две равни части и оформете две топки. Поставете ги в 2 тави. Покрийте панетоните с кухненска кърпа и ги оставете да втасат 2 часа или колкото е необходимо, докато удвоят обема си. Панетоните трябва да "надничат" от краищата на тавите.
Загрейте фурната на 180ºC с вентилация отгоре и отдолу.
Намажете панетонето с разбито яйце и поръсете с останалите шоко перли, кашу и орехи. Печете 20-30 мин, докато дървена клечка, забодена в центъра, излезе чиста.
Ако видите, че панетонето започва да покафенява много на повърхността, можете да го покриете с метално фолио и да продължите да печете.
Оставете да изстине върху решетка и сервирайте.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене