Разбийте яйцата и единия жълтък с миксер на най-висока степен за около 1 минута до получаването на пухкава смес. Добавяйте постепенно захарта и ванилената захар в продължение на минута, след това разбивайте цялата смес още 2 минути. Пресейте брашното с бакпулвера в отделна купа и добавяйте постепенно в сместа като продължавате да бъркате с миксера на ниска степен. В тава, застлана с хартия за печене, разпределете равномерно сместа. Печете 10 мин в средата на фурна, предварително загрята на 200°C при горен и долен нагревател или на 180°C при горещ въздух.
След изпичане обърнете блата върху поръсена със захар хартия за печене и оставете да се охлади заедно с хартия, с която сте го пекли.
Накиснете желатина с малко вода, докато набъбне. Разбъркайте заквасената сметана, лимоновия сок и пудрата захар. Загрейте набъбналия желатин на водна баня (Желатинът не трябва да завира, защото ще се пресече и ще изгуби желиращите си свойства). Разтворения желатин смесете лъжица по лъжица в лимоновата смес и оставете да се желира леко. Тогава добавете в лимонената смес разбитата на твърд сняг сладкарската сметана.
Отстранете хартията за печене от изстиналия пандишпанов блат и намажете равномерно с лимоновата сметана. Оставете крема да стегне 20 минути. Тогава навийте на руло откъм дългата страна. Оставете рулото за поне 2 часа в хладилник.
Разбийте сладкарската сметана с пудрата захар и намажете рулото. Украсете с пролетни и великденски фигурки.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене