Измийте, обелете, почистете и нарежете крушите на кубчета. Претеглете 600 г. Накълцайте на ситно сушените плодове. Обелете и нарежете лука на малки кубчета. Премерете оцета и ябълковия сок.
Смесете всички съставки и подправките в подходящ съд за варене. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги разбъркайте добре в плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато разбъркване. След като заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. След като сместа кипне отново, чътнито трябва да ври 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната. Накрая разбъркайте лимонената киселина в сместа и оставете да ври още една минута. Свалете чътнито от котлона и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете ги, ги обърнете с капачката надолу за 5 мин. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране