Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разбийте яйцата, захарта и есенцията ванилия до пухкава и светла смес. Пресейте в отделна купа сухите съставки и разбъркайте. Добавете към яйчената смес и разбъркайте с шпатула.
Смесете прясното мляко и олиото, добавете 1-2 с.л. от тестото и разбъркайте добре. Добавете към останалото тесто и разбъркайте внимателно. Добавете едро нарязаните орехи и разбъркайте.
Разделете тестото на 2 равни части и прехвърлете в подготвените форми за печене. Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до суха клечка.
Оставете готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите, след което освободете от формите и обърнете върху решетка да се охладят напълно.
Разтопете захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте. Добавете затоплената сметана и бъркайте до получаване на гладък сос. Отстранете от котлона, добавете солта и разбъркайте. Охладете до стайна температура.
В съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре. Оставете да заври, намалете температурата и варете 3 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете готовия крем от котлона и оставете леко да се охлади.
Разбийте крем сиренето с пудрата захар и есенцията ванилия. Добавете на части охладения пудинг, разбъркайте до гладък крем и разделете на 3 равни части.
Пригответе непосредствено преди да сглобите тортата. Разбийте мекото масло, есенцията ванилия и пудрата захар до пухкава бяла маса. Добавете на части крем сиренето и разбийте до пухкав бял крем. Отделете около 100 г от глазурата за декориране, по избор.
Разрежете напълно охладените блатове наполовина хоризонтално, за да получите четири блата. Поставете първия блат върху чиния за сервиране и оформете 2-3 см пръстен от първата част от чийзкрема по периферията на блата. Запълнете с 1/3 от охладения карамел, поръсете с 30 г запечени орехи и покрийте равномерно с останалия от първата част чийзкрем. Покрийте с втория блат и повторете с карамела, орехите и крема. Завършете с последния блат, който поставете с дъното нагоре. Стегнете с ринг за торта или свежо фолио и оставете да престои поне 6-8 часа в хладилника.
Измажете тортата равномерно от всички страни с глазурата и оставете в хладилника за 20 минути да стегне. Декорирайте по избор със заделения крем, карамел и запечени орехи.
Тази рецепта ни предлага Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
Свързани рецепти