Смесете брашното с бакпулвера и какаото, пресейте ги, добавете останалите продукти и бъркайте с миксера първо на най-ниската, а после на най-високата степен 3 минути до получаването на гладко тесто. Разстелетe го в застлана с хартия за печене тава или форма за торта с диаметър 26 сm и го печете в предварително загрята фурна на 180°C около 30 минути. Извадете блата, оставете го да изстине и издълбайте с лъжица на дълбочина от около 1 см, като оставите като кант 1-2 сm в крайщата неиздълбано. Намажете получената вдлъбнатина с конфитюра от сини сливи, а издълбаните парчета натрошете на трохи.
Сложете желатина в купичка с малко вода, за да набъбне, след което го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън, без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта и ванилената захар почти до твърдост, добавете разтворения и леко изстинал желатин и доразбийте крема до твърдост. Добавете трохите от блата и скълцаните ядки и разбъркайте. Изсипете така получения гъст крем върху блата и го оформете куполообразно. Сложете в хладилник за минимум 3 часа.
Пресейте захарта и я размесете с марципана. Поставете го между два листа фолио за свежо съхранение и го разточете с дебелина около 0,5-1 см. Изрежете мотиви с формички, украсете с тях тортата и по желание поръсете с какао. Друг вариант за украса е да наредите декоративно ползваните ядки като цветя, листа и др.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене