Загрейте предварително фурната до 180С (160С с вентилатор) и застелете плитка тава с хартия за печене. Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене. Разтопете на водна баня шоколада и оставете да се поохлади.
В голяма купа разбийте с миксер на средно силна скорост маслото, захарта и есенцията ванилията до пухкава смес. Добавете яйцата, едно по едно, като разбийте до пълното им усвояване след всяко добавяне. Към сместа добавете пресятото брашно и разбъркайте добре. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте до хомогенна смес. Изсипете в подготвената форма и заравнете.Печете в предварително загрята фурна 30–35 минути, извадете от фурната и оставете да изстине напълно.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост съставките за крема за кратко - около 3-4 минути, или докато се смесят до гладък крем и прехвърлете готовия крем в пош с голям кръгъл накрайник.
Очертайте на хартия за печене спирала с диаметър 18 см. Разтопете на водна баня шоколада и прехвърлете в пош с малък кръгъл накрайник. Очертайте с шоколада спирала върху обратната страна на хартията за печене и оставете в хладилника.
Поставете шоколадовия блат върху подходящ поднос и шприцовайте крема, като започнете от периферията и се движите към центъра на тортата. Поръсете вече стегналата шоколадова спирала с какао на прах и с помощта на палетен или широк кухненски нож я поставете върху тортата. Декорирайте с капчици мед и поръсете с листенца свежа мащерка. Нарежете тортата с горещ сух нож и поднесете с усмивка. :)
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене