Измийте сините сливи, оставете ги да се отцедят и ги почистете от дръжките и костилките. Претеглете 1 кг.
Смелете сливите на пюре в подходящ съд за варене. Смесете съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 с 2 с.л. захар и го прибавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура като разбърквате непрекъснато. След завиране разбъркайте добре останалата захар, бурбонската ванилова захар и оцета. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната.
След това веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране