Смесете брашното със содата за хляб в купа. Добавете останалите съставки и разбъркайте всичко с миксер (кука за тесто) първо на най-ниската, след това на най-високата скорост, докато получите гладко тесто. Охладете тестото за около 30 минути. Докато тестото се охлажда, изрежете шаблоните за къщички. След това загрейте фурната на 180°C (160°C с вентилатор) и застелете тава с хартия за печене.
Омесете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете до дебелина около 3 мм. С помощта на остър нож и шаблона изрежете всички части на къщичките - стени (2 странични, предна и задна) и покрив. Поставете изрязаното тесто на достатъчно разстояние едно от друго върху застланата с хартия тава. Печете 12 минути в средата на предварително загрята фурната, докато стане твърдо на допир.
Позиция на решетката: в средата
Извадете тавата от фурната, издърпайте елементите на къщичките заедно с хартията за печене върху решетка и ги оставете да изстинат.
Разтопете белия шоколад на водна баня и го изсипете в пош. Него ще използвате като лепило и за декориране на къщичките.
Започнете сглобяването на къщичките с предната част, като добавите малко бял шоколад по 2 от ръбовете й. Поставете предната част на къщата изправена и прикрепете страничните части една по една. Намажете крайчетата на страничните части с малко шоколад и добавете задната страна на къщата. Добавете малко шоколад в горната част на "стените", за да прикрепите двата покрива. Накрая декорирайте с останалия бял шоколад.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене