Отстранете външните листа на зелката, разрежете я на четвъртини и отстранете кочаните. Нарежете ги на тънки ивички с помощта на мандолина или остър нож. Сложете ги в купа, добавете солта и объркайте с ръце, докато зелето се покрие равномерно със солта.
Притиснете с чиния, а отгоре поставете тежест - например голям буркан, пълен с вода. Оставете зелето да престои така 1 час, но не повече. Смесете ½ пакет Пикант фикс (сладко-кисела) с водата, оцета и захарта. Получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3-5 мин, като бъркате непрекъснато, а след това я оставете леко да изстине.
Измийте зелето под течаща вода, отцедете и подсушете между две памучни кърпи.
Нарежете лютите чушки и ги объркайте със зелето. Добавате подправките и пак разбъркайте.
Разпределете зелето в буркани, като го притиснете добре. Залейте подготвените зеленчуци с марината, разклатете бурканите добре и долейте още, ако е необходимо. Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу за няколко минути. Съхранявайте на хладно.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране