Започнете с приготвянето на малиновия сос, като сварите малините с останалите съставки за 15-20 минути на среден огън, докато омекнат. Прецедете соса през цедка. Притискайте с малка лъжичка, за да отделите и пулпата на плодовете и да останат само семената в цедката.
Включете фурната да загрява на 170 °С. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте с миксер белтъците със захарта на гъст крем. Разбъркайте жълтъците с разтопеното масло, прясното мляко и ваниловата захар. Смесете брашното, смлените ядки и бакпулвера.
Прибавете сухите съставки при жълтъчната смес, като редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула, докато получите равномерно, въздушно тесто.
Поставете хартия за печене във форма с диаметър 25 см. Намажете стените с масло и изсипете тестото в нея. Изпечете блата за 30-35 минути. Оставете да се охлади напълно преди да го използвате.
Смесете съдържанието на пакетчето пудинг със захарта и прясното мляко и сварете при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Покрийте крема по повърхността със стреч фолио и го оставете да се поохлади леко.
След 10 минути начупете шоколада и го разбъркайте в крема, докато се разтопи. Прибавете 150 мл от малиновия сос и приготвения по указанието на опаковката 5 г желатин, разбъркайте всичко много добре. Накрая добавете 200 г крема сирене и разбийте сместа с миксер до гладка консистенция.
Към останалото количество малинов сос прибавете още 10 г желатин, приготвен отново по указанието на опаковката. Забъркайте на котлона захарния сироп (по желание) и го оставете да изстине напълно преди да го използвате.
Може да изрежете с нож за хляб подутината на блата, ако при печенето се е образувала такава. Пренесете блата върху удобна чиния за сервиране и сложете подвижен ринг отстрани. По стените поставете ацетатно фолио, за да се оформи чйизкейка перфектно.
Сиропирайте блата със захарния сироп (по желание). Изсипете крема върху блата и приберете във фризера за 30-40 минути, докато кремът стегне. Можете да използвате и хладилника, но ще отнеме повече време.
След това изсипете върху крема малиновото желе и отново приберете във фризера за 30-40 минути, докато стегне добре. Декорирайте чийзкейка по желание с ядливи цветя и плодове и сервирайте.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти