Най-удобно тази торта се приготвя в разтягащ се ринг, защото можете да го свиете точно по размера на пръстена от бишкоти, но ако нямате - използвайте форма за торта с откопчаващ се борд. Моята е с диаметър 18 см, или 16 бр. бишкоти. Ако вашата форма е по-голяма, ще ви трябват повече бишкоти. Количеството на крема ще стигне за торта с диаметър 20-22 см.
Първо пригответе основата - пръстена от бишкоти и “дъното”, като подрежете крайчетата на бишкотите, за да стоят изправени. Потопете ги за съвсем кратко в течността и ги подредете по стените и дъното максимално плътно.
Нарежете половината ягоди: част от тях на съвсем дребни кубчета, а останалите на едро и блендирайте до гладко пюре. Оставете настрана.
Настържете кората от лимона и изцедете сока му. Оставете настрана.
Пригответе желатина, като го залеете с 1-2 с.л. студена вода и оставете да набъбне.
Сложете крем сиренето в голяма купа и го разбъркайте с шпатула. Добавете сметаната и разбийте с миксер на пухкав крем. Затоплете желатина докато се разтопи, добавете към него няколко лъжици от разбития сметанов крем и разбъркайте енергично, след това съединете с цялото количество крем.
Разделете сметановия крем на две. В половината добавете ягодовото пюре и нарязаните на дребно ягоди, разбъркайте и напълнете тортата до половината. Отгоре поставете втори ред бишкоти (ако желаете).
Пригответе втория крем, като смесите разбитата сметанова смес с лимоновата кора и сок и кокосовите стърготини и разбъркайте.
Напълнете тортата до горе и заравнете повърхността. Приберете в хладилник за няколко часа или до сервиране. Останалото количество крем (ако има такова) можете да пресипете в чаша и да му се насладите лично.
Преди да сервирате, украсете тортата с нарязани ягоди и листенца мента.
Свързани рецепти
Торти
Торти
Торти