Разбийте яйцата с миксер на висока степен до получаване на пяна. Смесете захарта с ванилена захар. Разбърквайки добавяйте постепенно захарната смес в рамките на минута, след което разбивайте още две минути. Смесете Густина с бакпулвера и брашното и разбийте в сместа на най-ниска степен. Разстелете сместа в предварително намаслена и застлана с хартия за печене тава. Пече в долната част на фурната за около 18 мин на 180°C горен и долен нагревател или при 160°C на горещ въздух.
След изпичане с нож отделете краищата на блата от стените на формата и го обърнете върху хартия за печене и оставете да изстине върху метална скара като не отлепяте хартията, с която е печен. След охлаждането махнете хартията за печене.
Разрежете блата хоризонтално на две. Поставете долния блат върху тортена чиния и поставете почистения ринг на формата за торта. Накиснете желатина за 5 мин. в малко вода, докато набъбне, след което разтворете го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън, без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта и лимоновата коричка и лимоновия сок на твърд сняг. В разтворения желатин объркайте две супени лъжици от разбитата сметана, след което добавете тази смес към сметаната. Нарежете на ягодите на половинки и ги подредете върху долния блат. Разпределете сметановия крем върху тях и поставете горния, като притиснете леко. Поставете тортата в хладилник за 3 часа. Отстранете внимателно ринга от формата, поръсете я с пудра захар и декорирайте с ягоди.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене