Пригответе си три форми за печене с диаметър около 20/22см.* Покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Включете фурната да загрява на 180°С.
В дълбока купа разбивате мекото масло със захарта. Едно по едно прибавяте ванилията, яйцата и белтъците към разбитото масло със захарта. Разбивате с миксер до еднородна смес. В отделен съд смесвате брашното, солта, содата и бакпулвера. Разбърквате. Започнете да прибавяте сместа с брашното към яйчената. Накрая изсипете и айрана и отново разбийте с миксер.
Претеглете сместа. Може би ще е около 1400г. Разделете на три и изпечете три блата всеки за около 30 минути в предварително загрята фурна на 180С без вентирлатор. Проверете за готовност с дървена клечка. След изпичане, оставете за малко във формата и преместете върху решетка, докато изстинат напълно и дойде време за сглобяване на тортата.
Докато блатовете се пекат/изстиват, пригответе сладкото. Измийте и почистете добре ягодите. Половината ги нарежете на малки кубчета, а другата половина намачкайте с вилица или в блендер. Смесете плодовете с около 2 с.л. от захарта и Гелфикс екстра 2:1. Разбъркайте и сложете в касерола. Оставете сместа да заври на умерен огън и изсипете есенцията ванилия и останалата захар. Оставяте да ври около 5 минути и прехвърляте в друг съд, за да изстине. Може да налеете в бурканчета за по-дълго съхранение. В този случай обърнете бурканчето с капачката надолу (след като сте го стегнали добре!).
В дълбока купа сложете мекото масло и крем сирене (и двете на стайна температура!). Разбийте за секунди на максимална скорост. Прибавете пудрата захар, солта и ванилията и отново разбийте.
След като блатовете са изстинали, може да разрежете през средата, за да махнете капачето, което се е надигнало. Ако са се надигнали много по време на печене, то разрежете през средата, за да получите два отделни блата. Ако сте използвали по-голям диаметър форма за печене, няма да се налага да разделяте на отделни блатове. Задължително претеглете крема и го разделете на три равни части, за да се разпредели равномерно за всеки блат.
Поставете първия блат върху поставка. Отгоре направете борд с 1/2 от първата част от крема, използвайки пош. Останалото количество крем измажете в средата. Върху него разпределете няколко супени лъжици от вече студеното бързо сладко от ягоди. Внимавайте сладкото да не прелее през борда, който сте направили покрая.
Сложете отгоре втория блат и повторете. След това и третия блат. Може да оформите цвете с третата част крем по начина, показан във видеото или просто да измажете цялата торта. Декорирайте с шоколадовия заек, ягодите и/или цветя, шоколадови яйца и т.н.
Свързани рецепти
Торти
Торти
Торти