Затоплете сметаната.
В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и затоплената сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност омесете отново добре вече втасалото тестото. Разделете на 6 еднакви порции. От тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете рулата едно до друго, като завиете надолу и притиснете краищата им. Разделете две групи по три рула.
Започваме сплитането на козунака. Вдигнете първия фитил. Поставете петия фитил надясно под първия фитил навън, който отива в средата. (Фиг.2).
Сега вдигнете шестия фитил и вторият фитил минава под него наляво навън, а шестият фитил остава в средата. (Фиг.3).
Продължете сплитането по същия начин докато получите сплетен козунак (Фиг.4).
Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.
Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.
Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 25 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, и оставете да се охлади.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене