Затоплете млякото и разтопете маслото в него.
Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Oформете тестото на руло с дължина около 40 х 25 см.
Смесете ядките със захарта, есенциите, канелата и яйцата.
Разточете тестото на правоъгълна кора с размери 40 х 30 см. Разстелете равномерно пълнежа от ядки. Завийте тестото на руло откъм дългата страна. Разрежете тестото откъм дългата страна на две (както е показано на фигурата) и оплетете двете козуначени теста едно в друго.
Преместете козунакa във предварително намазнената форма за печене и оставете отново да втаса.
Печете в долната част на предварително загрята фурна около 55 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
Сложете конфитюрът на котлона докато заври.
След изпичане отделете краищата на козунака от стените на формата и го поставете върху метална скара, застлана с хартия за печене и веднага намажете с горещия конфитюр. Оставете козунакът да изтине.
Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене