В купата на кухненски миксер сложете брашното и маята. Налейте млякото в касерола, добавете захарта и маслото и загрейте, без да кипва, докато маслото се разтопи. Разбъркайте брашното и маята, прибавете яйцата и портокаловата есенция и пуснете миксера на ниска скорост.
Налейте течните съставки и месете 8-10 мин, докато тестото стане гладко и еластично и се събере на куката. Може да месите и на ръка, като трябва да увеличите времето за месене. Прехвърлете на кухненския плот, оформете на топка и поставете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за час.
През това време пригответе плънката. В купа сложете какаото, захарта, бурбонската ванилова захар, прясното мляко и разтопеното и охладено масло. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Прехвърлете втасалото тесто върху леко набрашнен плот и разточете на правоъгълник с дебелина около ½ сантиметър. Намажете равномерно с какаовия пълнеж и навийте на стегнато руло по дългата страна на тестото. Прищипете крайчетата с пръсти и прегънете на две, а след това усучете.
Поставете във форма за печене с размери приблизително 11х30 сантиметра, покрита с намаслена хартия. Покрийте отгоре със свежо фолио и кърпа и оставете за 30-40 мин на топло да втаса отново.
Загрейте фурната до 180 °C и печете козунака 40-45 мин. Проверете готовността му с дървен шиш. Извадете козунака от фурната и охладете за 6-7 мин, а след това извадете от съда и оставете върху решетка, докато се охлади напълно.
Пакета с шоколадова глазура сложете в купа с гореща вода за няколко минути, докато съдържанието се затопли и омекне. Полейте козунака с шоколадовата заливка и с четка я разнесете равномерно. Поръсете с портокалови корички и оставете да се охлади и да стегне. Нарежете козунака на филии и сервирайте.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти