Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Към брашното добавете маслено-млечната смес и останалите продукти. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете, замесете още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност замесете отново вече втасалото тестото. Разделете на три еднакви топки. От тях оформете три рула с дължина около 60 см и ги сплетете на тройна плитка. Върху застлана с хартия за печене оформете плитката на венец като завиете и притиснете краищата леко.
С помощта на алуминиево фолио оформете топки във формата на яйца и ги поставете симетрично на четири места върху козунака. Оставете отново да втаса, докато видимо си увеличи обема.
Разбийте жълтъка с млякото или узото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.
Печете около 25 мин в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух. След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади. На оформените места от фолиото, поставете яйцата.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене