Загрейте млякото и разтопете маслото в него.
Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото и го направете на руло. Нарежете го на 36 равни филийки. От тях оформете 36 тънки рула с дължина около 15 см. От тях сплетете шест мини козуначета на тройна плитка (фиг.1).
Краищата на всяка плитка завийте на венец (фиг.2). Поставете козуначета върху хартия за печене. Оставете ги на топло място, докато втасат отново.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на плитките.
Докато втасва тестото, пригответе пудинга. Смесете съдържанието на пакетчето със захарта с 6 с.л. от прясното мляко. Останалото мляко и сметаната сложете да заври. Свалете врялото мляко от котлона и към него постепенно прибавете приготвената смес като разбърквате енергично. Сложете отново на тих огън за около минута, докато се сгъсти. Разпределете равномерно топлия пудинг върху втасалите козуначета и оставете отново да втаса. След това печете в средата на предварително загрята фурна около 14 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.
След изпичане извадете венчетата заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Измийте зърната грозде и подсушете. Разпределете ги върху сладкишчета. Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне (около 5 мин.), добавете останалата вода и захарта и след това го загрейте на водна баня и намажете обилно с него гроздовите зърна. Оставете за известно време на хладно място, докато желатина се втвърди.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене