В купичка накиснете стафидите в рома и оставете настрана. Нарежете/начупете орехите.
Активирайте маята, като я смесите с топлото мляко, 2 с.л. от брашното и 2 с.л. от захарта. Разбъркайте и оставете за около 15 минути
В купата на миксера изсипете 1/2 от останалото брашно и направете кладенче. В него изсипете прясното мляко с маята, яйцата, останалата захар, цеденото кисело мляко, бурбонската ванилова захар и цитрусовия екстракт. Започнете да месите с приставката за тесто.
На части започнете да добавяте останалото* брашно. Продължете да месите на ръка или с бъркалката за тесто на миксера до получаване на меко, лъскаво и еластично тесто. Прибавяйте следващата част брашно едва когато предходната е поета напълно.
След като имате добре омесено тесто, започнете да прибавяте олиото 1 по 1 супена лъжица, като омесвате добре след всяка. Оформете на топка и сложете в дълбока купа, намазана с мазнина, за да втаса за около 1-2 часа. До удвояване на обема.
Пригответе си форма за мъфини и 12 хартиени чашки/формички**.
Отцедете добре стафидите от рома и ги смесете с орехите.
След като тестото е втасало, прибавете плънката и размесете отново на плота, за да може плънката да се разпредели равномерно.
След това претеглете и разделете на 12 равни части. Всяка част разделете на още две, от които да направите два фитила. Усучете фитилите и направете възелче, което да сложите във формичката за мъфин.
Оставяте оформените мъфини да втасат за още 30-40 минути до 1/2 от обема. Покрийте тавата със свежо фолио или я приберете в плик.
Включете фурната да загрява на 170С.
В купичка разбийте жълтъка и намажете втасалите мъфини. Отгоре поръсете със захар и печете в предварително загрята фурна на 170С за около 20 минути без вентилатор.
Проверете с дървено шишче за готовност преди да извадите от фурната!
Извадете върху решетка, за да изстинат напълно.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене