Намаслете леко и застелете с хартия за печене форма с подвижен ринг (диаметър 18 см). В купа смесете брашното, маята, захарта и солта. Разбийте и добавете половината масло, докато сместа заприлича на фина галета и направете кладенче в центъра.
Изсипете половината мляко в центъра на кладенчето. Сипете и половината разбито яйце и разбъркайте внимателно до образуване на гладка паста в средата. Налейте и останалото мляко, като разбърквате, за да образувате леко лепкаво тесто.
Обърнете тестото върху набрашнена повърхност и омесете до гладко и еластично тесто. Поставете го в голяма, леко намаслена купа, за да има място за удвояване на обема на тестото. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа.
След като тестото втаса, го обърнете върху леко набрашнена повърхност и го оформете на топка. Оставете да престои 5 минути.
Разточете тестото, за да оформите правоъгълник (60x20 см). Смесете останалото масло с ваниловия екстракт и разпределете върху тестото заедно с 50 г от меда до ръба на тестото. Поръсете обилно с натрошения/настърган шоколад.
Навийте плътно руло откъм дългата страна. Завийте тестото плътно около оста му и го разточете отгоре с точилка. Внимателно го сложете в центъра на формата за печене – тестото трябва да е на разстояние от прибл. 1 см от ринга.
Покрийте го с намаслено стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути или докато удвои обема си.
Загрейте фурната до 200 ˚C (или 180˚C с вентилатор). Намажете цялото тесто с остатъка от разбитото яйце. Печете хляба 35-40 минути до наситено златистокафяво. Хлябът трябва да звучи кухо при почукване.
Оставете го да изстине върху кухненска решетка и го намажете с останалия мед. Охладете поне 1 час преди сервиране.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене