За да приготвите конфитюра, сложете в тенджера нарязаните на ситно смокини, лимоновия сок и водата. Смесете съдържанието на пакетчето Гелфикс с 2 с.л. захар и го добавете към плодовата смес. Поставете тенджерата на котлона да кипне и след това пасирайте частично.
Добавете лимонената киселина и останалата захар и върнете на котлона. Варете още 5 минути при непрекъснато бъркане.
Направете тест за желиране: капнете 1-2 капки от прясно сварения конфитюр върху чинията. Ако е малко твърд след охлаждане, добавете още едно пакетче лимонена киселина към сместа, кипнете за кратко и повторете теста.
Отстранете пяната и напълнете подготвените буркани до ръба с горещиния конфитюр. Затворете ги, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете да престоят така около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране