Сварете морковите във вряща вода за 12-15 минути, но да останат леко твърди. Отцедете ги от водата и ги пасирайте. Изстискайте портокалите и отмерете 400 мл сок. Изварете бурканите и винтовите капачки или ги изплакнете с много гореща вода.
В голяма тенджера смесете 2 с.л. от захарта със съдържанието на пакетчето Гелфикс и разбъркайте, за да се смесят. Прибавете пасираните моркови и портокаловия сок и разбъркайте добре. Поставете плодовата смес да заври при непрекъснато разбъркване. Тогава добавете останалата захар и отново кипнете. Варете 3-5 минути, като разбърквате постоянно.
Направете тест за желиране: сложете 1-2 чаени лъжички от горещата смес в студена чиния. Ако не стегне, колкото желаете, добавете 1 опаковка лимонената киселина и варете още 1 мин.
Оберете пяната от повърхността на конфитюра, ако има. Веднага след това го напълнете в подготвените буркани до ръба и ги затворете плътно с капачки.
Обърнете с капачките надолу за поне 5 мин.
Съхранявайте на хладно и тъмно.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране