Разтопете маслото за тестото и го оставете да изстине. Затегнете тава с хартия за печене. Загрейте предварително фурната.
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: около 180 °C
Температура на фурна с вентилатор: около 160 °C
Разбийте яйцата в купа с миксер (бъркалки) на най-високата степен за 1 минута, докато станат на пяна. Смесете захарта с ванилената захар и ги пресейте в яйчената смес, като разбърквате за 1 минута, а след това разбийте с миксер за още 2 минути. Смесете брашното с бакпулвера, лешниците, портокаловите корички и подправките и разбъркайте за кратко на най-ниската степен. Към сухите съставки прибавете течните, прибавете и маслото и разбийте за кратко. Изсипете тестото във форма за торта с ринг, загладете ги и изпечете върху решетка във фурната.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: около 35 Минути
Разхлабете и отстранете ринга на формата. Обърнете пандишпановата основа върху решетка, покрита с хартия за печене. Отстранете основата на формата и оставете пандишпана да се охлади.
Внимателно отлепете хартията за печене. Обърнете пандишпановата основа обратно, разрежете я хоризонтално два пъти и поставете долната основа върху тортена чиния.
Разбийте за кратко битата сметана. Поръсете сметаната с какао и захар при непрекъснато бъркане и разбийте сметаната на твърд сняг. Прибавете стабилизатора и портокаловите корички и разбъркайте. Отделете 1/2 от крема за декориране на тортата, а в другата половина прибавете 1/2 от настъргания шоколад.
Намажете долния блат с половината от шоколадовия крем, поставете отгоре втория блат и направете същото. Поставете третия блат и натиснете леко. Покрийте тортата изцяло със заделения шоколадов крем и я приберете в хладилник за поне 2 час.
Разстопете глазурата бял шоколад и я изсипете в малка купа. С помощта на чаена лъжичка декорирайте ръба на тортата, така че да се стича леко, за да се получи капка. С останалата глазура направете коледни елхи.
Ако глазурата стане твърда, затоплете я за кратко на водна баня. За да направите коледните елхи, сложете клеча за торта върху хартия за печене. С чаена лъжичка разпределете глазурата върху дръжките във формата на елха. Направете контурите на елхите с дървено шишче.
Изсипете по 1-2 капки от захарната глазура (айсинг) за рисуване в мократа глазура и внимателно омесете айсинга и глазурата с дървено шишче. Украсете коледните елхи веднага със захарни поръски по желания. По същия начин направете и няколко елхи, но без да слагате клечки за торта. Оставете елхите хубаво да стегнат върху хартията за печене.
Преди сервиране отстранете внимателно елхите от хартията за печене и тези с клечките за торта поставете върху сладкиша, а останалите - около тортата.
*Сместа от подправки за джинджифилови сладки включва кориандър, карамфил, канела, джинджифил, индийско орехче и кардамон. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, индийското орехче и кориандърът трябва да са в по-малко количество.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене