В тенджера сложете меда, кафявата захар, маслото и яйцето. Поставете тенджерата на котлона, включете го на много слабо и разбъркайте. След като всички продукти се разтопят и смесят, махнете от котлона и добавете брашното, бакпулвера, подправките и рома.
Омесете меко тесто. Ако се наложи, добавете още брашно. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете за поне час в хладилника. През това време изрежете шаблон за къща и пригответе формички за изрязване на сладки. Загрейте фурната на 180 градуса.
Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност. От тестото изрежете къщичка и я поставете в застлана с хартия за печене тава. Печете я в продължение на 15 минути. От останалото тесто може да изрежете сладки в различни форми. Тях печете за по-кратко - 8-10 минути пак на 180 градуса.
Смесете пудрата захар с няколко капки лимонов сок и няколко капки есенция ванилия. Може да променяте гъстотата, като добавяте сок или захар.
Ако желаете да оцветите глазурата в различни цветове, разпределете я в купички и капнете по няколко капки хранителна боя. Готовата глазура сипете в пошове и декорирайте къщичката и сладките.
Съхранявайте сладките в плътно затворена кутия - колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.
Свързани рецепти
Рецепти за деца