Разбъркайте старателно брашното с маята в купа. Добавете останалите съставки и разбъркайте всичко с миксер първо на най-ниската степен, след това на най-високата степен за около 5 минути, за да оформите гладко тесто. Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато удвои размера си. Междувременно застелете тавата с хартия за печене. Загрейте фурната.
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: около 200 °C
Температура на фурна с вентилатор: около 180 °C
Тестото се поръсва леко с брашно, отново се премесва за кратко върху плота, разделя се на 10 равни части и се правят гевречета. За целта оформете парчетата тесто на топка. След това оформете тези стесняващи се кичури с дължина около 55 cm. Пресечете краищата и ги завъртете заедно веднъж. След това прегънете краищата нагоре и натиснете леко горния край на тестото. Оставете парчетата тесто да втасат отново след оформянето.
Сварете водата във висока тенджера, махнете тенджерата от котлона и бавно разбъркайте содата, тъй като разтворът ще шупне силно.
Потопете всички парчета във врящата вода с помощта на голяма решетъчна лъжица, за да ги отцедите добре и ги прехвърлете в тава за печене. Нарежете горната част на гевречетата според вашите предпочитания, поръсете ги със сол и ги запечете.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: около 18 Минути
Оставете гевречетата да се охладят върху решетка.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене