Измийте, обелете, почистете и нарежете ябълките и крушите на малки кубчета. Претеглете 500 г ябълки и 350 г круши.
В тенджера карамелизирайте 250 г от захарта на среден огън. Отстранете тенджерата от огъня.
Добавете към карамелизираната захар плодовете и ябълковия сок. Смесете 250 г захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги добавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато разбъркване.
Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната. Разбъркайте лимонената киселина в сместа и оставете да ври още една минута. Свалете конфитюра от котлона и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, ги обърнете с капачката надолу. Оставете ги така за 5 мин. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране