В средно голям съд добавете захарта, водата и резенчетата лимон (ако ползвате такива) и оставете да заври на силен огън, като не бъркате, за да не се захароса впоследствие сиропът. Намалете температурата до средна и оставете да поври 10-ина минути, или докато сиропът се редуцира наполовина. Свалете от огъня, добавете есенцията ванилия (и лимонената киселина, ако ползвате такава) и оставете да се охлади.
Загрейте предварително фурната до 180°С или 160°С с вентилатор. Намаслете дъното и стените на форма с размери 20х20 см. Развийте суровия кадаиф и разделете нишките с ръце, докато стане пухкав и въздушен, като се уверите, че не са останали сплъстени бучки. Разпределете на равномерен слой в тавата и поръсете с маслото. Печете 12-15 минути в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна, или до златисто. Извадете от фурната и докато е още топъл, но не горещ - полейте с охладения сироп. Оставете настрани, докато сиропът се поеме напълно от основата.
Отделете 12 с.л. от прясното мляко. В купа смесете двете опаковки Оригинален пудинг Крем Брюле и захарта. Добавете отделените 12 с.л. прясно мляко и 2 жълтъка и разбийте до хомогенна смес. В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна. Добавете на струйка яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и плътен крем. Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади, като разбърквате непрекъснато. Изсипете върху сиропирания кадаиф и оставете да се охлади.
Разбийте млечната сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета. Намалете скоростта до средно-ниска и започнете да добавяте пудрата захар – по една супена лъжица наведнъж. Продължавайте да разбивате, докато се образува хубав и плътен крем. Добавете разбитата сметана върху крем Брюлето и заравнете. С вилица набраздете леко повърхността на сметаната в прави или вълнообразни ивици. Охладете за поне 4 часа, или за през нощта. Преди сервиране, поръсете през цедка с канела и едро нарязани или счукани орехи. Нарежете на правоъгълни парчета и поднесете с предпочитана напитка.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене