В купа прибавете към брашното, бакпулвера, солта и пудрата захар, след което разбъркайте добре. Прибавете към сухата смес олиото и водата и омесете меко тесто.
Готовото тесто завийте в свежо стреч фолио и го оставете да почине за 30 мин.
През това време в друга купа разбъркайте маскарпонето с бурбонската ванилова захар, пудрата захар и нишестето. След това нарежете сливите. Когато сте готови, включете фурната да загрява на 180°С.
Починалото тесто разточете директно върху хартия за печене в кръгла форма с диаметър 22-24 см.
Намажете с маскарпонето по средата, като оставите 5 см борд, който не е намазан. След това отгоре върху маскарпонето разпределете сладкото от червено цвекло. Накрая подредете сливите върху плънката и прегънете останалия ненамазан с плънка борд от тестото върху сливите. Поръсете навсякъде с кафявата захар.
С помощта на хартията за печене пренесете галета върху голяма тава. Поставете във фурната и печете за 40-45 мин или докато тестото стане изкусително, златисто-кафеникаво.
За да приготвите 2 буркана по 400 гр сладко от червено цвекло, почистете и обелете 4-5 глави цвекло и ги сварете, докато омекнат. След това стерилизирайте бурканите и капачките.
Пасирайте свареното цвекло и го поставете в касерола, като прибавите 150 мл. вода и 5 с.л. захар. Прибавете половин пакет Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker и 3 листа индрише. Сварете сместа за 5-8 мин на слаб огън, като бъркате често, защото сместа е гъста и може да загори.
Махнете сладкото от огъня и извадете индришето. Прибавете 1 ч.л. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker, след което разбъркайте. Изсипете сладкото в бурканите и затворете плътно с капачки.
Тази рецепта за галет със сини сливи и сладко от червено цвекло споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Може да я последвате в профилите ѝ във фейсбук и инстаграм.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти