Измийте, почистете и нарежете сливите в голяма тенджера. Смесете 2 с.л. от захарта със съдържанието на пакетчето Гелфикс и разбъркайте при плодвоете, за да се смесят. Сложете да заври. След като кипне добавете останалата захар и есенцията ванилия. Варете още 3-5 мин, като разбърквате. Разсипете горещия компот в стерилизирани буркани, затворете и оставете с капачките надолу. Оставете да изстинат напълно.
Разбийте млякото, яйцата, захарта и есенцията ванилия в купа. Накиснете всяка страна на филийките кекс в яйчената смес.
В тиган сипете малко олио на среден огън и запържете филийките за около 4 минути на страна до златисто кафяво. Поставете върху хартиена кърпа, за да попиете излишната мазнина. Поръсете с пудра захар и сервирайте със сладкото.
Свързани рецепти
За закуска
За закуска