Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и водата. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.
Обелете, разполовете и нарежете на тънки полумесеци лука. Обелете и пресовайте чесъна. Запържете леко чесъна и лука и подправете с подправките, сол и черен пипер.
Върху набрашнена повърхност размесете втасалото тестото и разточете на правоъгълна кора с размер 25х30 см. Разстелете върху покрита с хартия за печене тава и оставете да втаса за 10 мин.
Измийте и нарежете на филийки доматите. Покрийте тестото със запържения лук, доматите и поръсете с маслините. Подправете със сол, черен пипер и подправки.
Печете 15 мин в средата на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C. Сервирайте фокачата топла.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене