Тази рецепта споделя с нас Елица Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake.
В касерола изсипете захарта, пакетчето Специален пудинг и малко от млякото. Разбъркайте добре. В отделен съд изсипете останалото мляко и сметаната и сложете на котлона да заври. След като кипне, добавете сместа със Специалния пудинг, бурбонската ванилова захар и върнете на котлона. При НЕПРЕКЪСНАТО бъркане варете още 3 минути на слаб огън. Ако започне да загаря по дъното, намалете силата на огъня.
След като кремът се е сгъстил, изсипете в друг съд и покрийте плътно (крема) със свежо фолио, за да не образува коричка. Оставете настрана, за да изстине напълно. Когато кремът е напълно изстинал на стайна температура, разбийте маслото до крем за около 2 минути. Започнете да добавяте по една супена лъжица от баварския крем, докато не прибавите целия. Кремът трябва да е лъскав и гладък.
МНОГО ВАЖНО: Преди да започнете да приготвяте тестото за блатовете, претеглете и пригответе всички необходими продукти.
Пригответе си 4 листа хартия за печене, на която сте си отбелязали кръг с диаметър 24 см. В касерола изсипете млякото, водата, захарта и маслото. Сложете на котлон на умерен огън и изчакайте да кипне. Когато кипне, изсипете брашното и бъркайте енергично с дървена бъркалка. Когато тестото започне да лепне по дъното на съда (около 1 минута), свалете от огъня. Прехвърлете в друг съд (този на миксера или друга дълбока купа) и оставете около 10 минути да изстине леко.
Включете фурната да загрява на 190С.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно и разбийвайте добре след всяко добавено яйце. Може да използвате миксер, шпатула или бъркалка. След като всички яйца са добавени, сместа трябва да е гладка и лъскава. Прехвърлете я в пош с широк накрайник и оформете блатовете върху предварително приготвените листове хартия за печене, като първо шприцовате кръг по края на обозначения диаметър, а след това шприцовайте сякаш оформяте дълги еклери от край до край на кръга.
Вижте видеото за подробности.
Печете всеки блат около 35 минути БЕЗ вентилатор на по-долно/средно ниво във фурната. НЕ отваряйте вратата на фурната по време на печене, защото тестото ще спихне! След изпичане прехвърлете върху решетка и оставете да изстине напълно. Повторете с останалите блатове/тесто.
БЕЛЕЖКА: Ако ви остане малко тесто, може да направите и профитероли, с които да декорирате тортата. Тях напълнете с част от крема и залепете отново с крема върху най-горния блат.
Сложете първия блат, отгоре намажете с 1/2 от крема. Върху него намажете сладкото. Следва ред на вторият блат и отново крем и сладко. Сложете третия блат и поръсете с пудра захар. Оставете поне една нощ в хладилник.
Свързани рецепти
Торти
Торти
Торти