Затоплете млякото. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете яйцата, 1с.л. захар, бурбонската ванилова захар, Финес – аромат лимонови корички, солта и топлото мляко и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете замесете, още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Омесете маслото, жълтъците и останалата захар във втасалото тестото като използвате миксер с куки за тесто. Оставете добре омесеното тесто отново на топло място, докато видимо увеличи размера си.
С помощта на две супени лъжици откъснете топка от тестото, оваляйте я в натрошения шам-фъстък и я поставете в намаслената правоъгълна форма за кекс. Откъснете втора топка и я оваляйте в натрошената карамелизирана захар и я долепете до първата. Повторете като редувате с различна поръска, докато свърши тестото. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си.
Печете около 40 минути в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или при 160°C на горещ въздух.
След изпичане оставете козунака да се охлади леко във формата. След това извадете козунака и оставете да се охлади напълно върху метална скара.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене