Смесете топлото мляко, сухата мая, 2 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното в купичка. Разбъркайте и оставете маята да се активира за около 10 мин. В дълбока купа изсипете брашното, солта и останалата захар.
Прибавете маята, яйцата и ванилията. Разбъркайте до хомогенна смес. Бъркайте с приставката за тесто на миксера или месете на ръка. Тестото трябва да е меко и еластично преди да добавите маслото.
Започнете да прибавяте маслото на части, докато цялото не се поеме от тестото. Оставете тестото да втаса в купа, намазана леко с олио. Покрийте съда с прозрачно фолио и го приберете в хладилник за една нощ или 4-5 ч.
След като тестото е втасало и утроило обема си, го разделете на части от по 70 г. Оформете всяка част на топка, а след това леко притиснете в длани, за да я сплескате.
Подредете ги върху хартия за печене и ги покрийте с прозрачно фолио, за да не изсъхват. Оставете да втасат за още около 40-60 мин. След като донътите са втасали повторно, изсипете олиото за пържене в касерола с дебело дъно и сложете на котлон на умерен огън, докато се нагорещи.
Пържете всеки донът по около 1-2 мин от всяка страна до златисто. Препоръчваме ви да не пържите по повече от два донъта едновременно, защото температурата на олиото ще спадне, а и се раздуват много по време на пържене.
Изсипете канелената захар в купичка. След като изпържите всеки донът, веднага овалвате в нея. Оставете да изстинат напълно върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина след пърженето.
В касерола с дебело дъно изсипете млякото, сместа за пудинг и захарта и варете на умерен огън 5 мин при непрекъснато бъркане. След сгъстяване, изсипете в купа и покрийте плътно с прозрачно фолио (то трябва да допира сместа плътно).
Оставете да изстине, а след това разбийте с миксер за около 30 секунди. Когато поничките и пудингът са изстинали напълно, изсипете крема в пош с дълъг накрайник и напълнете донътите.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти