Изпичат се два блата, който се разрязват на две. Така се получават общо четири блата.
Загрейте фурната до 180°С. Намажете с масло дъното и стените на кръгла 20 см форма за торта с ринг и застелете с хартия за печене.
Загрейте млякото и маслото в малък съд, докато маслото се разтопи. Оставете настрана. Пресейте в купа брашното, какаото и бакпулвера, объркайте и оставете настрана.
Разбийте в купа яйцата и захарта, заедно със солта и есенцията ванилия, докато станат на пухкав крем и утроят обема си. Внимателно добавете сместа с брашното, като бъркате с шпатула, докато се поеме. Прибавете топлото мляко с маслото и объркайте добре хомогенност.
Изсипете в подготвената форма и печете около 40-45 мин до готовност. За да проверите дали е изпечен блата, прободете с дървено шишче. Ако по него няма полепнали трохи, значи блатът е изпечен. Охладете блата във формата за 5 мин, след което извадете внимателно и оставете да изстине напълно върху решетка. След като блатът изстине напълно, разрежете на две части по хоризонтала.
Тортата е направена с 2 блата, разрязани на две. След като изпечете първия, повторете същите действия със същите продукти за втория блат, който също разрежете на две.
Можете да приготвите блатовете предварително, да увиете във фолио и да съхраните в хладилник за няколко дни.
Пригответе пудинга според по указанията на опаковката и оставете да се охлади, като покрийте с фолио за свежо съхранение, за да не образува коричка. Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. В отделна купа разбийте маскарпонето. Добавете го лъжица по лъжица към разбитото масло. Прибавете лъжица по лъжица и изстиналия пудинг към маслената смес. Разбъркайте с миксер на ниска степен до получаването на гладък пухкав крем.
Сглобете тортата като използвате ринга на формата за тортата. Слепете блатовете като мажете помежду им с по една четвърт от крема. Оставете една четвърт от крема за измазване на тортата отвън и я приберете в хладилник за няколко часа.
Когато тортата е стегнала, освободете я от ринга и я измажете отгоре и отстрани с останалия ви крем. Ако се налага, разбийте кремът отново с миксер до получаването на пухкав крем.
Украсете със захарни звезди и коледните бисквитки непосредствено преди да я поднесете, за да не омекнат.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене