Почистете чушките, нарежете на ситно и претеглете 250 г. Обелете лука, нарежете на ситно и претеглете 100 г. Измийте кайсиите, нарежете ги на ситно и претеглете 500 г. Почистете и нарежете на ситно лютата чушка. Забележка: тъй като лютите чушки често са доста люти, най-добре е да носите гумени ръкавици, докато ги обработвате. Може да сварите бурканите с капачки на винт или да изплакнете с много гореща вода.
Загрейте олио в тенджера. В него запържете нарязаните на кубчета чушки и лук. Добавете кайсиите, лютата чушка, мащерката и оцета и разбъркайте добре със сместа за консервиране. Разбърквайте, докато заври, и гответе 3 мин при непрекъснато бъркане. Направете теста за желиране: сложете 1-2 ч.л. от горещата смес в чиния. Ако не стегне, продължете да варите за още 1 мин и опитайте отново.
Овкусете чътнито със сол и черен пипер и веднага напълнете предварително подготвените бурканчета до ръба. Затворете с капачките, обърнете веднага и оставете върху капачките за около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране