Загрейте фурната на 180°С на горен и долен нагревател. Подгответе 20-22 см форма за торта с ринг, като намажете стените с масло, а дъното покриете с хартия за печене.
Смесете в купа брашното, нишестето, бакпулвера и солта и разбъркайте. Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате, докато сместа увеличи обема си. Добавете есенцията ром, бурбонската ванилова захар и смлените бадеми, разбъркайте. Добавете смесените сухи съставки и разбъркайте с шпатула.
Разпределете сместа в подготвената форма и загладете повърхността. Печете в средата на фурната около 35-40 мин, като проверите за готовност с дървено шишче. Оставете блата да се охлади за пет минуту във формата, след което извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. След като блатът изстине, разрежете хоризонтално на две части.
Пригответе крема според указанието, но със 700 мл мляко. Охладете леко. През това време разбийте сметаната и я добавете към крема, като внимателно разбърквате с шпатула.
Поставете първия блат върху чиния, а около него - ринг за торта. Сложете половината от крема и подредете отгоре нарязани на половинки череши. Поставете втория блат и покрийте с останалия крем. Охладете за минимум 4 часа.
Преди да сервирате разтопете шоколада на водна баня и оставете да се охлади. Разбийте студената сметана и внимателно добавете към нея разтопения шоколад, като бъркате с шпатула. Освободете тортата от ринга и я покрийте отстрани и отгоре с шоколадовата сметана. Завършете с украса с цели череши.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене