Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти без маслото. Разбийте с миксер за кратко на най-ниска, след това за 5 минути на най-висока степен до получаването на гладко тесто.
Оставете тестото покрито на топло за 5 минути.
Нарежете маслото (150 г) на тънки филийки. Върху леко набрашнена повърхност размесете тестото и разточете до получаване на правоъгълник с размери 40х25 см. Върху едната половина (25х20 см) подредете парчета масло, като оставите свободни по 1 см от края. Поставете другата половина тесто отгоре и разточете с точилка, натискайки леко. Разточете тестото отново до правоъгълник с размери 40 х 25 см. Вземете тестото от късата страна и го прегънете през средата. След това отново прегънете тестото на две като книга, така че да имате 4 слоя един върху друг. Покрийте тестото и го сложете в хладилника за 15 минути.
Върху набрашнена повърхност поставете тестото и отново го разточете до правоъгълник с размери 40 х 25 см. Прегънете го на две и отново го покрийте. Сложете за 15 минути в хладилника. Разточете тестото до правоъгълник с размери 50х40 см.
Нарежете парчетата бекон. От тестото отрежете една лента с размери 10х40 см и я намажете с айвар. Нарежете лентата на 16 парчета с дължина 10 см. Разпределете бекона върху лентите и навийте всяка лента както е показано на фиг. 1. Сложете пръчиците в предварително застелена тава.
Печете в средата на предварително загрята фурна около 12 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.
След изпичане извадете пръчиците заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охладят или сервирайте топли.
Измийте сините сливи, извадете костилките и ги нарежете на кубчета. Разбъркайте конфитюра от сливи с Густин-фино нишесте. Добавете кубчетата сини сливи. От тестото изрежете лента с размери 25х40 см. Разделете я на 8 еднакво големи парчета. Поставете малко вода във всеки ъгъл на образувалите се правоъгълници. Навийте ъглите към средата на всяко парче и леко натиснете.
Наредете парчетата в предварително застлана тава за печене. Сложете конфитюр от сини сливи в средата на всяко парче.
Печете в средата на предварително загрята фурна около 15 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете заедно с хартията за печене върху метална скара. Загрейте на котлон за кратко конфитюра от праскови с вода. Намажете страните на цветчетата и оставете да се охладят.
Разбийте сметаната с ванилена захар, захарта с канела и сервирайте заедно с цветенцата със сини сливи.
Намалете температурата на фурната.
Разбийте орехите или лещниците заедно със захарта, ванилената захар, белтъка и водата. Намажете сместа върху последната лента тесто. Разделете тестото на 6 парчета с дължина 15 см. Разделете на 2 всяко парче по диагонал от по-широката страна. Всеки триъгълник го навийте като кроасанче както е показано на фиг. 2.
Поставете кроасанчетата в предварително застлана с хартия за печене тава. Разбийте жълтъка и млякото и намажете кроасаните.
Печете в средата на предварително загрята фурна около 17 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете кроасаните заедно с хартията за печене върху метална скара и ги оставете да се охладят.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене