В купа смесете брашното, маслото, захарта и жълтъка с помощта на миксер до гладко тесто. Увийте го в стреч фолио и го охладете в хладилник за поне 30 минути.
Разточете половината от тестото върху леко набрашнена повърхност до кръг (ø 26 см) и го постелете във форма за тарт. Отрежете излишните ръбове с нож и ги добавете към останалата половина от тестото.
Задушете боровинките, ваниловия екстракт, захарта и рома в тенджера на среден огън за около 8 минути. Оставете сместа да изстине.
Разбийте с миксер бадемите, захарта, маслото, яйцето и бадемовия екстракт за прибл. 3 минути до образуването на крем. Загрейте предварително фурната на 180 °C.
Намажете основата на тарта с крема от марципан и отгоре изсипете равномерно боровинковия пълнеж. Разточете останалото тесто върху леко набрашнена повърхност и го нарежете на 14 еднакво дебели ленти.
Сплетете всяка двойка ленти на 7 плитки. Наредете ги плътно една до друга върху плънката. Намажете ги с жълтък и изпечете тарта на 3-я рафт на фурната за около 40 минути.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене