Загрейте предварително фурната до 180С (160С с вентилатор). Застелете плитка тава с хартия за печене. Нарежете тиквата на филийки с дебелина 2-3 см и ги подредете в подготвената тава. Поставете по едно тънко резенче масло върху всяко от парчетата. Печете в предварително загрята фурна около 60 минути. Отстранете кората и смесете изпеченaта тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки. Обработвайте до получаване на гладко пюре.
Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, като използвайте 800 мл прясно мляко и 100 г захар. Отстранете го от котлона, добавете маслото, разбъркайте, докато се разтопи, и охладете на ледена баня. Разбийте маскарпонето с меда и есенцията ванилия с миксер на ниска степен за около 2-3 минути, докато се смесят. Добавете на части охладения ванилов пудинг, като след всяко добавяне разбийте с миксер на ниска степен за кратко, докато пудингът се усвои.
От получения крем отделете в купа 300 – 360 г, покрийте плътно по повърхността със свежо фолио и оставете в хладилника за измазване на тортата. От останалата част от крема отделете 600 г за ваниловия пълнеж на тортата. И към останалите 400 г от крема добавете 200 г тиквено пюре и разбъркайте до получаване на гладък крем.
Покрийте дъното на правоъгълна тава с размери около 20х30 см с хартия за печене, като оставете част от хартията да виси поне от 2 страни на тавата – за по-лесно изваждане на тортата. Започнете да редите първия ред бисквитки в правоъгълна тавичка. Покрийте го с тиквен крем и върху него директно нанесете ванилов крем. Повторете процедурата още два пъти, като завършете с ванилов крем. Покрийте формата със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 8 часа.
Преместете готовата торта за 1 час във фризера за по-лесно сглобяване. Извадете я от фризера и с помощта на хартията я поставете върху кухненска дъска за рязане. С остър нож разрежете тортата надлъжно през средата на 2 равни части и поставете двете дълги и тесни парчета едно върху друго в поднос. Измажете със заделения за целта крем и оставете в хладилника да стегне глазурата. Преди да поднесете, поръсете със запечени орехи, течен мед и канела на прах.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти