Покрийте стените на форма с падащо дъно или ринг за торти с диаметър 20-22 см с ацетатна лента или хартия за печене. Пригответе шоколадовия пудинг според инструкциите на опаковката, като използвате 800 мл прясно мляко и 100 г захар.
Отстранете от котлона и след около минута добавете тъмния шоколад и маслото, разбъркайте, докато се разтопят съставките и охладете крема на ледена баня. Разбийте маскарпонето с миксер на ниска степен заедно с кафявата и ваниловата захар, докато се разтворят.
Добавете на части охладения крем към маскарпонето, като разбивате с миксер на ниска степен до получаване на гладка смес. Подредете вертикално един ред бисквити по борда на формата и намажете внимателно с шоколадов крем. Наредете втори ред бисквити върху крема, след това отново крем - и така, докато запълните формата. Изсипете най-отгоре и останалия крем и заравнете тортата.
Покрийте десерта със свежо фолио и оставете за поне 4 часа в хладилника.
Разтопете на водна баня шоколада и маслото и след това ги охладете на ледена баня. Разбийте маскарпонето с миксер на ниска степен заедно с кафявата и ванилената захар за кратко, само докато се разтворят.
Добавете охладената шоколадова смес постепенно, като разбивате с миксер на ниска степен до хомогенност. Покрийте глазурата със свежо фолио и оставете в хладилника да стегне за 20-30 мин.
Отстранете ринга от тортата, както и ацетатната лента/хартията за печене. Измажете от всички страни грубо с глазурата с помощта на шпатула или широк кухненски нож, като се стараете да оформите неправилен ръб, който леко да стърчи по периферията на тортата.
Почистете измитите и подсушени върху кухненска хартия ягоди и ги нарежете на филийки. Подредете ги в кръг по периферията на тортата и съхранявайте в хладилник.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти