Загрейте предварително фурната до 180°С или 160°С с вентилатор. Застелете дъното и стените на форма с размери около 25х40 см с хартия за печене, или намаслете дъното и стените. Пресейте в купа брашното, бакпулвера и солта и оставете настрани. Намачкайте с вилица 3 средно големи зрели банана или ги пюрирайте с пасатор.
В дълбока купа разбийте с миксер на висока скорост яйцата и захарта до пухкава смес. Добавете банановото пюре и есенцията ванилия и разбийте отново. Прибавете на части сухата смес и разбъркайте с шпатула от долу на горе до пълното ѝ усвояване. Изсипете в подготвената форма и заравнете. Печете от 12 до 15 минути в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Извадете от фурната и обърнете върху чиста кухненска кърпа или лист хартия за печене, поръсена с пудра захар. Докато блатът е все още горещ, навийте на руло от тесния край и охладете върху решетка. Когато се охлади, развийте рулото.
В малка купа разбийте сиренето Маскарпоне и кафявата захар до гладък крем. Разбийте Крем Оле банан с шоколад според указанията на опаковката. Добавете постепенно Маскарпонето и разбийте, докато се смесят. Нанесете крема върху изстиналия блат и навийте на стегнато руло. Опаковайте в свежо фолио и оставете за поне 2 часа в хладилника. Разтопете на водна баня шоколада и млечната сметана, разбъркайте до хомогенна смес и оставете да се охлади на стайна температура. Преди да сервирате рулото, освободете от свежото фолио и поставете в подходящ поднос или тортена чиния.
Поръсете с шоколадовия сос и едро нарязани или счукани орехи. Поднесете с любима топла или студена напитка.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене