В голяма купа поставете мекото крема сирене със захарта.
След това добавете яйцата и киселото мляко.
Прибавете пудинга, екстракта от ванилия и розовата вода. Разбъркайте, докато получите гладка кремообразна смес.
Оставете пълнежа настрана, докато приготвите основата.
Запечете върху сух тиган за 2-3 минути суровите шамфъстъци, като ги разбърквате често.
Свалете ги от котлона и ги преместете в друг съд, за да се охладят. Нарежете ги на дребни парчета.
Поставете хартия за печене в кръгла форма с подвижен ринг, с диаметър 24 см. Внимателно поставете една кора за баница във формата, която сте избрали за печенето на чийзкейка. Намажете леко с масло. Добавете още една кора отгоре. Намажете отново с масло. Редувайте по същия начин до петата кора. Върху нея поръсете равномерно една трета от нарязаните ядки.
Покрийте ядките със следващите пет листа, като намазвате леко с масло всяка кора. Отгоре поръсете още една четвърт от ядките. Повторете този процес още веднъж и завършете с една кора.
Изрежете висящите кори от формата.
Така подготвената основа за чийзкейка, изпечете на сляпо, като поставите върху корите хартия за печене и тежест (аз използвам стар боб) по същия начин, както печете основа за тарт от маслено тесто.
Печете на 160°C предварително загрята фурна за 30 минути.
След това извадете основата от фурната и премахнете хартията за печене с тежестта.
Изсипете половината от пълнежа за чийзкейка и разпределете половината от малините.
Изсипете и останалата смес и подредете останалите малини по повърхността.
Печете в предварително загрята фурна за 70-80 минути на 160°C или докато крема стегне, но все още е леко мек по средата. Моят десерт се пече 75 минути.
Изключете фурната и оставете чийзкейка в нея за 15-20 минути при леко открехната врата.
Докато чийзкейка се пече, пригответе сиропа, като кипнете водата с меда, пръчката канела, лимоновия сок, ваниловата шушулка и меда. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри на ниска температура за около 5 минути.
Сиропа трябва да се сгъсти леко.
Извадете пръчката канела и ванилията, и оставете сиропа да се охлади. Добавете лимоновия сок и розовата вода.
Извадете чийзкейка от фурната и много внимателно отстранете ринга на формата. С помощта на четка, намажете обилно краищата на чийзкейка със сиропа, докато е още горещ. Най-важно е сиропа да се разпредели върху изпечените кори.
Ако ви остане от сиропа, полейте и чийзкейка.
Оставете десерта да престои на стайна температура за 2-3 часа, след което го охладете за една нощ в хладилника.
Гарнирайте с нарязан шамфъстък и пресни малини.
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Може да я последвате на страниците ѝ във фейсбук и инстаграм.
Свързани рецепти
Печене
Печене