В малък съд кипнете сметаната и отстранете от котлона. Добавете нарязания на ситно шоколад и оставете да се разтопява за около 3 минути, след което разбъркайте до гладка смес. Добавете на части хранителната боя, като разбърквате енергично, до получаване на желания нюанс и оставете да се охлади напълно. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте за поне 4-6 часа в хладилника.
В малък съд кипнете водата, захарта и лимоновия сок, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи. Оставете сместа да къкри 10 минути или докато се редуцира наполовина.
Отстранете, добавете есенцията ванилия и бадемовата есенция, разбъркайте, за да се смесят и оставете сиропа да се охлади напълно. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. В средно голям съд кипнете водата и захарта, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете боровинките и оставете да къкрят 5 минути.
Отстранете от котлона и изчакайте 1 минута преди да добавите накиснатия желатин и есенцията ванилия. Разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно и оставете желето да се охлади.
Загрейте предварително фурната до 170С с включен горен и долен нагревател или на 160С с включен вентилатор. Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 3 форми (ø 18-20 см) за печене с падащо дъно (ако разполагате само с 1 форма - печете блатовете последователно един след друг).
В средна купа разбийте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта, докато се комбинират добре. Добавете към тях прясното мляко есенцията бадем и разбъркайте. В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и захарта до пухкав бял крем, около 3 минути.
Намалете скоростта и прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате до пълното им усвоявяне след всяко добавяне. Прибавете есенцията ванилия и разбъркайте. Добавете, като редувате сухите съставки и ароматното мляко - започнете и завършете с брашното - 3 добавки брашно и 2 добавки мляко - и изчакайте до пълното им поемане след всяко добавяне.
Разпределете сместа равномерно в подготвените форми и печете 30-35 минути в предварително загрятата фурна. Поставете изпечените блатове да се охладят за 10 минути върху решетка, след което ги обърнете и ги оставете да изстинат напълно.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. В средно голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре. Оставете да заври, превключете котлона на средно-ниска температура и варете около 3 минути при непрекъснато бъркане.
Отстранете готовия крем от котлона, изчакайте да се охлади около минута и добавете накиснатия желатин, като разбърквате добре до пълното му разтваряне. Оставете крема да се охлади леко, като разбърквате от време на време. С блендер или кухненски робот пасирайте боровинките, добавете лимоновия сок и есенцията ванилия и разбъркайте.
Добавете на части боровинковото пюре към крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване. В голяма купа разбийте с миксер на средно-силна скорост крема сиренето и останалите 80 г захар до гладка смес.
Добавете на части крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване. Разделете на 2 равни части, покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и пудрата захар до пухкав бял крем, около 3 минути. Намалете скоростта и добавете маскарпонето на части, като след всяко добавяне разбивате до пълното им смесване, като не прекалявате с разбиването, за да не се пресече.
Добавете есенцията ванилия и бадемовата есенция и разбъркайте за кратко. Ако случайно се пресече, загрейте на водна баня, като разбървате енергично до гладък крем и го оставете да се охлади напълно.
С дълъг остър нож изравнете блатовете от всички страни. Прехвърлете първата част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник. Поставете първия блат върху подходящ поднос и стегнете с регулируем ринг за торти, ацетатна лента или хартия за печене. С помощта на сладкарска четка или супена лъжица нанесете около 2-3 с.л. от студения сироп.
Нанесете с поша боровинковия крем от периферията към центъра и нанесете втори пръстен от крема върху първия само по периферията на блата. Запълнете по средата с половината от боровинковото желе и заравнете. Поставете втория блат и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа. Прехвърлете втората част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник и нанесете по същия начин като при първата част.
Запълнете отново по средата с втората част от боровинковото желе и заравнете. Поставете най-отгоре последния блат с дъното нагоре и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за 6-8 часа, или за през нощта. Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента или хартията за печене. Към охладения шоколадов ганаш добавете 200 г от маскарпоне крема и разбъркайте с шпатула до гладка смес с консистенция на течен шоколад.
Покрийте с така получената глазура тортата от всички страни и заравнете с шпатула или дълъг кухненски нож. Прехвърлете останалата част от маскарпоне крема в пош с къдрав накрайник и шприцовайте симетрично по периферията на тортата 12 розички. Декорирайте с цветни перли и снежинки или звездички, изрязани с формичка за сладки от домашно приготвения бадемов марципан и съхранявайте готовата торта в хладилника.
Поднесете с любима гореща напитка или пенливо вино за отбелязване на Коледа и Нова година. :)
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти