Сложете в касерола кристалната захар и 60 мл вода и загрейте. Оставете захарта да се разтопи и гответе 7-8 минути, докато сместа стане кехлибарена и усетите карамелен аромат.
През това време намажете с меко масло дъното и стените на съд за печене с падащо дъно и диаметър 22-23 сантиметра. Завийте дъното с два листа алуминиево фолио, за да предотвратите изтичането на карамела. Свалете съда с карамела от котлона и добавете маслото. Разбъркайте, докато маслото се разтопи и излейте в намасления съд за печене.
Загрейте фурната до 200 градуса. Разрежете кайсиите на две и махнете костилката. Върху карамела подредете половинките кайсии с разрязаната страна надолу и оставете настрана.
В голяма купа сложете мекото масло и захарта и разбийте до пухкава смес с миксер. Добавете яйцата едно по едно и разбийте добре. В друга купа смесете сухите съставки и бакпулвера, разбъркайте ги и ги добавете към яйчената смес. Налейте млякото, бадемовата есенция, разбийте добре и изсипете върху кайсиите.
Печете 50 минути, като след изтичане на времето проверете готовността с дървено шишче. Охладете кейка във формата за 15 минути и внимателно обърнете в плато за сервиране.
Загрейте кайсиевия мармалад с 2 с.л. вода, докато се разтопи и стане еднородна смес. Охладете го за кратко и намажете кейка. Сервирайте със сметана и нарязани бадеми.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене