Aроматът - неописуем. Няма съмнение, че домашно приготвеният и току-що изваден от фурната хляб е кралят на всяка една трапеза. Сигурни сме, че вече го усещате дори и през екрана. Класически, млечен, с чесън, пармезан, маслини или със зеленчуци - какъвто и да изберете, му отдайте необходимата чест и му се насладете с всички сетива.
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене
Замесването на тесто със суха мая изглежда сложно заради етапите на омесване и втасване, но всъщност приготвянето му е като всяко друго тесто, при което се спазват няколко последователни стъпки. Следвайки тези съвети и препоръки, няма причина нещо да се обърка.
Замесете тестото със съставките от избраната рецептата. Нека съставките (брашното, прясното мляко, водата и т.н.) са със стайна температура, дори леко затоплени.
Спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете я със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото. Не пестете допълнително месене, било то с миксер или с ръце. Колкото повече, толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестото и маята се активира.
Замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40°C. Важно и да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало. Ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще свърже с маята и ще я активира допълнително.
Втасването на покрито с чиста кухненска кърпа тесто може да се случи в топло помещение, в загрята фурна на 50°C с отворена врата или в хладилника за няколко часа. Ако тестото изобщо не се надига, вероятно е твърде студено в помещението. Ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко.
Замразяването на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият и т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.
Какво означава типовият номер на брашното? Защо едно брашно е тъмно на цвят, а друго светло? Има ли значение дали ще приготвите бисквитки с пшенично или пълнозърнесто брашно? Кои брашна са безглутенови? Всички отговори се крият в статията
Брашното е изключително важно при приготвянето на печива, но още по-важно е да знаете какъв вид (тип) да използвате, за да постигнете перфектни резултати при печене на различни ястия, сладкиши и десерти. Пшенично, ръжено или брашно от спелта? Отговорът ще намерите в статията.