Нарежете тиквата на филийки с дебелина около 2 см и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 55-60 минути.
Отстранете кората на изпечената тиква. В купа я смесете с останалите съставки. Разбийте всичко с блендер до хомогенност.
Разтопете захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Към масления карамел разбъркайте предварително затоплената сметана, така че да се получи гладък сос.
Свалете котлона, добавете солта и пюрето от тиква и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. Претеглете нужното количество от карамела за чийзкейк крема и за крема маскарпоне. Останалия карамел разделете на две равни части.
Застелете плитка тава с хартия за печене. Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене.
В купа смесете ядките, брашното и захарта и разбийте с миксер на едро. Добавете маслото и смелете за кратко, колкото да се смесят. Разстелете на тънък слой в подготвената тава и печете около 5 минути в загрята до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате.
Извадете от фурната и оставете сместа да се охлади.
Разтопете шоколада с олиото на водна баня, добавете охладената орехова смес и разбъркайте. Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да се охлади.
Застелете плитка тава с хартия за печене. Разбъркайте ядките с олиото, захарта и подправките и разстелете на тънък слой в подготвената тава. Печем в загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 15 минути. След изпичане извадете от фурната и оставете да се охладят.
Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20 см. В купа пресейте сухите съставки. В отделна купа разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкав крем. Добавете олиото, тиквеното пюре, водата, есенцията ванилията и емулсиите и разбийте на ниска степен, докато се смесят.
Добавете сухите съставки на части, като разбивате на ниска степен до хомогенна смес.
Разделете в подготвените форми на две равни части, заравнете и печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 20-25 минути или до суха клечка.
Оставете готовите блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обърнете върху решетка и оставете да се охладят напълно.
Покрийте дъното на две форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.
Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крема сиренето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем.
Разтопете на водна баня желатина като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтворения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до хомогенност.
Разделете сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) и изсипете в подготвените форми след което покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стягат.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост.
Разтворете на водна баня желатина, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крем при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до хомогенност.
Напълнете крема на две равни части в два големи поша с кръгъл накрайник.
Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете нарязания на ситно шоколад.
Изчакайте 2-3 минути да се разтопи, разбъркайте до гладък крем, покрийте плътно повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади напълно. Трябва да е с консистенция на течен шоколад.
Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанесете тънък слой от първата половина крем маскарпоне и заравнете.
Освободете чийзкейк слоевете като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по-дебелия по средата на покрития с крем блат.
Отстрани с помощта на поша крем маскарпоне очертайте пръстен с около 2 см ширина по външния ръб на блата и запълнете средата с едната половина от карамела с тиква.
Нанесете останалата част от първата половина крем с маскарпоне и заравнете.
Поставете отгоре ореховия крамбъл и нанесете тънък слой от втората половина крем с маскарпоне.
Поставете по средата втория слой чийзкейк крем, отново нанесете отстрани с помощта на поша крем, очертайте пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълнете средата с другата половина от карамела с тиква. Нанесете останалата част от втората половина от крема и заравнете.
Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освободете стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измажете равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Загладете след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорирайте с ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли, по избор.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене