Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Смелете орехите в блендер до едри трохи. Разбийте яйцата, захарта и есенцията ванилия до пухкав бял крем с миксер на средна степен в голяма купа. Пресейте в отделна купа сухите съставки, без орехите и ги разбъркайте.
Добавете ги към яйчената смес и ги разбъркайте внимателно с шпатула отдолу нагоре, докато се смесят.
В чаша смесете прясното мляко и олиото, добавете 1-2 с.л. от тестото и разбъркайте добре. Прибавете млечната смес към останалото тесто и разбъркайте внимателно до хомогенност.
Добавете едро смлените орехи и отново разбъркайте, докато се смесят.
Разделете тестото на 2 равни части и разпределете в подготвените форми. Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 25 минути или докато извадите суха клечка.
Оставете готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и ги обърнете върху решетка, за да се охладят напълно.
Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене.
Смелете орехите в блендер до едри трохи. Смесете орехите и брашното, добавете 70 г от захарта и разбъркайте в голяма купа.
Разбийте белтъците с щипка сол, останалата захар и есенцията ванилията до средни връхчета. Добавете ореховото брашно и внимателно разбъркайте с шпатула отдолу нагоре, като се стремите сместа да остане максимално въздушна.
Печете в предварително загрята фурна на 160°С или 150°С с вентилатор около 60 минути.
Оставете да се охлади на стайна температура.
Разтопете шоколада, заедно с олиото. С него намажете ореховата бисквита от двете страни, като изчаквате шоколадът на всяка от намазаните страни напълно да стегне.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Нарежете обелените и почистени круши на кубчета и покрийте с прясно изцедения сок от ½ лимон.
Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете крушите. В малка тенджера кипнете озахарените круши и водата и оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбърквате от време на време. Отстранете от огъня и оставете за 1 минута да се охладят.
Добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне.
Добавете черния сусам, разбъркайте и охладете на ледена баня до стайна температура.
Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 15-16 см със свежо фолио, прехвърлете охладения конфитюр. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа или за 30-40 минути във фризера.
Почистете бананите и ги нарежете на кубчета. В съд с дебело дъно разтопете маслото на средна температура, добавете кафявата захар, като разбърквате и след 2-3 минути добавете и бананите.
Карамелизирайте от всички страни – за още 1-2 минути, отстранете от котлона и оставете сместа да се охлади.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, млечната сметана и ванилията до гладък крем на средна степен с миксер.
Разтопете на водна баня желатина, като внимавате да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата на двете смеси. Прибавете желатина към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема на две еднакви части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.
Пригответе непосредствено преди да сглобите тортата.
Разбийте мекото масло, есенцията ванилията и пудрата захар до пухкава бяла маса с миксер на средна степен. Добавете на части крем сиренето и разбийте до пухкав бял крем. Прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Поставете регулируем ринг за торти около блата, като преди това покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Нанесете отстрани с помощта на поша крем, очертайте пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълнете с карамелизираните банани.
Нанесете останалата част от първата половина на крема и заравнете.
Поставете отгоре хрупкавата орехова бисквита и нанесете тънък слой от втората половина от крема.
Освободете желирания блат от круши от ринга, като прекарате остър тънък нож между желето и стените на ринга и поставете диска по средата на покрития с крем блат.
Нанесете крем отстрани с помощта на поша, след което нанесете останалата част от втората половина от крема и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента. Покрийте тортата от всички страни с крема за глазурата с помощта на поша. Измажете равномерно от всички страни тортата и оставете в хладилника за 20 минути да стегне глазурата.
Декорирайте по избор с пръчици канела, звездички анасон, гвоздейчета карамфил, зрънца кардамом, семенца черен сусам и сухи или свежи есенни цветя, като изолирайте върха на дръжките им със свежо фолио, за да не са в директен контакт с тортата.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене