Загрейте фурната до 180°C на горен и долен нагревател. Подгответе три форми за торта с ринг с диаметър 20 см или две форми за торта с диаметър 26 см и ги намажете с масло и поръсете леко с брашно.
Пресейте в купа брашното, бакпулвера, добавете и солта. Отделно смесете млякото с лимоновия сок и оставете настрана.
В дълбока купа разбийте маслото и захарта на пухкав крем с миксер. Постепенно добавете на тънка струйка и олиото. Когато се поеме от сместа, прибавете едно по едно и яйцата, като разбивате всяко по 1/2 мин.
Към сместа разбъркайте на две части брашното и млякото с лимоновия сок, като ги редувате.
Накрая добавете лимоновата кора и маковото семе, объркайте леко, колкото да се смесят с шпатула.
Разпределете сместа по равно в двете, съответно в три форми за печене.
Печете всеки от блатовете за около 35 мин, като проверите за готовност с дървено шишче. Не препичайте, защото блатовете ще станат сухи.
Извадете ги от фурната, оставете да престоят няколко минути във формите, след това извадете и охладете напълно върху решетка.
Пригответе крема по указанията на опаковката. Смесете съдържанието на пакетчето, захарта и млякото. Разбъркайте добре и сложете на котлона да заври. Варете 5 мин на средна температура, като разбърквате непрекъснато, за да не загори.
Охладете до стайна температура, като поставите фолио за свежо съхранение доректно върху повърхността на крема, за да не образува коричка. Разбърквайте от време на време, за да изстине по-бързо.
Поставете първия блат в чиния за сервиране, а върху него - ринг за торта. Изсипете отгоре съвсем тънък слой крем. Подредете по ръба правилни резенчета плодове, добавете още плодове в средата, след което сипете още крем, за да ги покрие (разделете мислено крема на две или три части, в зависимост от броя на блатовете, които имате).
Повторете, като завършите с крем. Приберете тортата в хладилник за няколко часа. Преди да сервирате, украсете с целувки и още плодове.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене