“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Силиконови форми за печене

Особености в печенето в силиконови форми

1

Преди да използвате силиконовите форми за печене

Моля, спазвайте указанието на производителя. Всяка нова форма трябва да измиете с гореща вода и миещ препарат, след това да изплакнете и да подсушите.
Преди всяка употреба намажете формата с мек маргарин и масло. Ако въпреки това печивата залепват, намажете формата с мазнина и поръсете с брашно.
2

Преди печене

Поради голямата си гъвкавост най-лесно е да поставите намазаните с масло/маргарин, празни форми върху метална скара преди да ги напълните. След това с помощта на скарата пъхнете формата във фурната. Така тя няма да се огъне и течното тесто да се разлее над ръба.
3

Печене

В зависимост от рецептата може да поставите формата в студена или предварително загрята фурна. Използвайте силиконовите форми за печене като метални форми, т.е. времето или температурата за печене са едни и същи.
4

След печене

При големи размери на формата Ви препоръчваме, да я извадите заедно със скара и да я поставите на кухненската скара да се охлади. Така няма опасност да се разчупи сладкиша.
Според рецептата може да обърнете печивото от формата или огъвайки внимателно страните й може да отделите сладкиша и да го извадите. За да се отдели по-лесно от формата и да не остане залепено за стените и дъното или да не се разчупи, го оставете 5-10 мин. да се охлади във формата и едва тогава го обърнете.
Важно: При отделяне на печивото никога не използвайте остри предмети, за да не повредите формата.
5

Почистване

Силиконовите формите може да миете с гореща вода или в съдомиална машина. Моля, спазвайте указанията за употреба. Не използвайте препарат с абразивни частици. При силно загорели остатъци от тесто първо накиснете формата в гореща вода.
6

Микровълнова фурна

Може да използвате формите и в микровълнова фурна, например да размразявате или да затопляте тесто или печива.
7

Съхранение на формата

Силиконовите форми могат да се съхраняват навити или прегънати. Това не деформира формата.
8

Общи указания

Не поставяйте силиконовите форми върху топли или горещи котлони, на дъното на фурната или на открит огън. Не използвайте остри предмети при използване силиконовите форми. Не режете печивата вътре във формата, а първо ги извадете от нея. Също при проверка, дали например листовото или ронливото маслено тесто е изпечено, използвайте внимателно затъпена дървена клечица.
9

Особености на някой силиконови форми за печене

Силиконовата подложка за печене може да използвате по същия начин като хартията за печене. Ако печете сладки, трябва най-напред да оставите силиконовата подложка да се охлади.
В форма за кекс (Ø 22 cm) може да печете сладкиши с диаметър Ø 22 и 24 cm.
Малки силиконови форми с шест или осем гнезда (във формата на сърца, на малко кексче, на мъфини) са много подходящи за направате на десерти и кремове, напр. пудинги.